Curaçao met zijn kristalheldere wateren en adembenemende onderwaterlandschappen biedt een paradijs voor onderwaterfotografen. Of je nu een duikende fotograaf bent of gewoon een fotograferende duiker, de onderwaterwereld van Curaçao heeft voor iedereen iets te bieden. In deze blog deelt onderwaterfotograaf Tim Steenssens enkele waardevolle tips en tricks om het meeste uit je Caribische avontuur te kunnen halen. 

Materiaal 

Alles begint natuurlijk met je camera en bijbehorende onderwaterhuis. Afhankelijk van je behoeften en vaardigheden is er voor elk type fotograaf wel een ideale camera. Voor de beginnende fotografen zijn er verschillende compactcamera’s op de markt, zoals de bekende TG-serie van Olympus of de SeaLife DC 2000 van SeaLife. Dit zijn beiden kleine en makkelijk te bedienen camera’s die het vooral fantastisch doen in macrofotografie. Nochtans kunnen we met dit soort camera’s onder water zowel voor groothoek- als voor macrofotografie prima uit de voeten. Er zijn namelijk ook verschillende ‘natte’ voorzetlenzen te koop die zelfs voor een fisheye-effect kunnen zorgen. De meer veeleisende onderwaterfotograaf echter zal waarschijnlijk kiezen voor een meer uit de kluiten gewassen exemplaar met externe flitsers. Bij dit soort camera’s horen onvermijdelijk ook een aantal verschillende lenzen met elk hun corresponderende poort. Vanaf hier spreek ikzelf al meer over een duikende fotograaf in de plaats van de fotograferende duiker. Alleen het materiaal al bewijst dat men toch iets verder wil gaan dan het gewone point-and-shoot plaatje.  

Alle toebehoren gaan mee.

Groothoek of macro? 

Wie de onderwaterwereld van Curaçao in zijn volle glorie wil vastleggen, neemt zowel de macro- als de groothoeklens mee.  Enerzijds zijn de zonovergoten riffen met hun tomeloze kleurenpracht het summum voor groothoekfotografie, anderzijds zijn de op het eerste zicht onopvallende anemonen, slakken en zeepaardjes van zo’n ongekende schoonheid dat het zonde zou zijn ze niet vast te leggen. Ook haaien, roggen en levensgrote schildpadden behoren tot mogelijke onderwerpen. Om een volledig plaatje van Curaçao onder water te kunnen laten zien, zal men beide disciplines moeten  beheersen.   

Anderen lezen ook:  De Groene Heuvels

 

Groothoek set up

Voorbereiding 

Het is absoluut aan te raden je onderwatercamera mee te nemen in de handbagage. De apparatuur is redelijk fragiel en bovendien vrij duur. Dat heb je dan liefst dicht bij je en zelf in de hand lijkt me. Het risico dat je camera niet op de bestemming geraakt is aanzienlijk groter bij ingecheckte bagage.  Ik ontmantel meestal alles en steek de losse onderdelen in een draagtas. De batterijen gaan allemaal apart in een doorschijnend zakje, tevens ook de richtlijn bij de meeste vliegmaatschappijen. Je zou maar aan je liveaboard willen beginnen wanneer je te horen krijgt dat je bagage nog onderweg is.  In zo’n gevallen is duikmateriaal moeten huren zuur, maar niet onmogelijk. Dat kan van je camera niet gezegd worden. De kans om ter plaatse een alternatief te voorzien is zo goed als onbestaande. Voorzie ook voldoende reservemateriaal zoals optische kabels, batterijen, O-ringen, een tube vet,… voor onderhoud. Daarnaast kan een reisstekker zeker handig zijn zodat alles op het net aangesloten kan worden. Ook een stekkerdoos is handig zodat er zeker stekkers genoeg zijn. Vooraf elke duik informeer je best bij een duikgids wat je zoal kan verwachten op de specifieke duikstek, zo kan je gericht de juiste lens kiezen en monteren.  

Het is absoluut aan te raden je onderwatercamera mee te nemen in de handbagage.

Compositie en techniek 

Omdat natuurlijk licht onder water beperkt is, zijn externe flitsers vaak essentieel voor het vastleggen van levendige kleuren. Zorg ervoor dat je flitsers en videolampen hebt en weet hoe je ze moet gebruiken. Een andere manier is werken met filters. Filters kunnen helpen bij het corrigeren van de kleurvervorming onder water. Een rode filter is handig voor groothoekfotografie op grote diepte, terwijl een macrofoto vaak een blauwfilter nodig heeft. Denk aan de basisprincipes van compositie en techniek bij het maken van onderwaterfoto’s. Werk met regels zoals de derdenregel en probeer verschillende perspectieven en hoeken uit om visueel boeiende foto’s te creeëren. Ook timing is belangrijk, vooral bij groothoekfotografie. Het gouden uurtje, ’s ochtends en ’s avonds zorgt dikwijls voor prachtige lichtinval.  

De batterijen gaan allemaal apart in een doorschijnend zakje

Geduld en observatie 

Onderwaterfotografie vereist geduld. Neem de tijd om je onderwerpen te observeren en te wachten op het juiste moment om af te drukken. Oefen met ademhalingstechnieken om trillingen te minimaliseren.  

Groothoek of Macro?

Conclusie

Onderwaterfotografie in Curaçao biedt talloze mogelijkheden om de prachtige zeebodem en het zeeleven vast te leggen. Met de juiste uitrusting, duikvoorbereiding en fotografische vaardigheden zal je schitterende foto’s maken die je voor altijd kan koesteren. Vergeet niet te genieten van het avontuur en het wonder van deze exotische onderwaterwereld . 

Anderen lezen ook:  Een afgezonken Hercules: daar moet ik heen!

Tekst en foto’s Tim Steenssens