Medisch

Op de duikmedische pagina vind je informatie over allerlei medische aspecten die met duiken te maken hebben. We voegen maandelijks vier nieuwe vragen toe die duikmedisch arts Menno Gaastra beantwoordde. Heb je zelf een vraag? Stuur dan een mailtje naar redactie@duiken.nl. Wij leggen je vraag dan voor aan duikmedisch arts Menno Gaastra. Houd er rekening mee dat het soms lang duurt voor je vragen beantwoord zijn. Voor dringende, specifieke problemen kun je contact opnemen met een duikmedisch arts op www.mijnduikerarts.nl. Overige telefoonnummers en adressen van duikmedische artsen vind je op www.duikgeneeskunde.nl.

 
Gebruik bovenstaande ABC-index om te zoeken binnen Medisch of bekijk hier alle artikelen.

 


 

Menno GaastraColumn Menno Gaastra

 
Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft iedere maand in Duiken antwoord op duikmedische vragen. Op www.duiken.nl vind je een alfabetisch overzicht van eerder gepubliceerde vragen.

Lees hier alle columns van Menno Gaastra >

 

Laatste items: Column Menno Gaastra

 • Longontsteking
  Wat hoest jij zeg! Met zo`n hoest is het niet verstandig te duiken hoor. In de huidige griepepidemie is dit een veel gehoord advies aan de waterkant. Maar ook veel wordt het advies ook niet gegeven omdat de desbetreffende persoon altijd aan het hoesten is ten gevolge van de net uitgemaakte sigaret. 
 • Droogpak of wetsuit?
  De meeste duikers houden meer van het warme water in de zomerperiode of het duiken in tropische gebieden. Er zijn echter ook voldoende die hard duikers die zich niets aantrekken van de winterse omstandigheden met het koude duikwater. Zij duiken het hele jaar door. Als je gaat duiken moet je wel met een paar......
 • Slaapgebrek
  Is het bij jou gisteravond ook zo laat geworden? Als het gezellig is, is het vaak moeilijk om op tijd te gaan slapen. Bijvoorbeeld tijdens een gezellig duikweekend in Zeeland. Niets leukers dan de mooie ervaringen met elkaar te delen. Liefst nog met wat extra biertjes of wijntjes. Dat alcohol en duiken......
 • Gezond gebit
  Het gebit en de mondholte worden regelmatig onderschat als het gaat om duiken. We zijn meer gericht op het keel-, neus-, oorgebied en de longen. De mondholte en ons gebit zijn erg belangrijk als het gaat om onze luchtvoorziening.

  Tijdens onze openwatertraining werden ons de schrikbeelden......
 • Medisch Actueel

  De laatst toegevoegde items op Medisch

  • Waarom geen cola?
   Waarom mag je geen cola, koffie, thee AA drink geven aan een gewonde duiker die bij bewustzijn is en goed ademt?
   Anoniem ANTWOORD
   Bij iedere duik verlies je veel vocht. Dat komt niet alleen door het bevochtigen van je droge inademingslucht vanuit je tank. Maar ook door de toegenomen urineproductie......
  • Sauna en duiken
   Stel, je gaat een weekend naar Bussloo. Je kunt hier duiken en naar de sauna. Hoeveel tijd zou er dan tussen een saunabezoek en een duik moeten zitten?
   Eveline de Jong ANTWOORD
   Door het lichaam op te warmen wil de extra hoeveelheid stikstof massaal het lichaam verlaten. Zoals je begrijpt......
  • Ribbreuk
   Iets meer dan twee maanden geleden brak ik de zevende rib rechts in de lende. De regel twee keer de herstelperiode in acht te nemen alvorens te duiken, ken ik. Maar toen ik gisteren bij de controlearts op bezoek was, raadde ze me aan om 6 maanden niet te duiken, omdat het om een rib gaat (en dus dicht......
  • Knakkende enkel op diepte
   Wanneer ik duiken dieper dan 50 meter maak, knakt mijn enkel weleens bij een vinslag. Dat is hetzelfde wanneer je ontspannen op de bank ligt en je trekt je tenen omhoog, dan knakt het gewricht. Boven de 50 meter heb ik hier nooit last van. Wat zou dit kunnen zijn?
   Een techduiker

   ANTWOORD


Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer