Medisch

Op de duikmedische pagina vind je informatie over allerlei medische aspecten die met duiken te maken hebben. We voegen maandelijks vier nieuwe vragen toe die duikmedisch arts Menno Gaastra beantwoordde. Heb je zelf een vraag? Stuur dan een mailtje naar redactie@duiken.nl. Wij leggen je vraag dan voor aan duikmedisch arts Menno Gaastra. Houd er rekening mee dat het soms lang duurt voor je vragen beantwoord zijn. Voor dringende, specifieke problemen kun je contact opnemen met een duikmedisch arts op www.mijnduikerarts.nl. Overige telefoonnummers en adressen van duikmedische artsen vind je op www.duikgeneeskunde.nl.

 
Gebruik bovenstaande ABC-index om te zoeken binnen Medisch of bekijk hier alle artikelen.

 


 

Menno GaastraColumn Menno Gaastra

 
Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft iedere maand in Duiken antwoord op duikmedische vragen. Op www.duiken.nl vind je een alfabetisch overzicht van eerder gepubliceerde vragen.

Lees hier alle columns van Menno Gaastra >

 

Laatste items: Column Menno Gaastra

 • Zomertips!
  Met de zonnige zomerperiode die is aangebroken wordt het voor de meest duikers ook weer aantrekkelijker om het water in te gaan. Niet alleen in de Hollandse wateren maar ook in verre oorden. Zijn er nu nog speciale dingen waar je op kan letten in de zomerperiode?

  Teveel zon is slecht voor......
 • Zelf mixjes maken voor je oor
  Veel duikers hebben na het duiken last van hun oren. In de meeste gevallen komt dit doordat men niet op tijd of onvoldoende goed geklaard heeft. Maar een andere oorzaak is dat men toch last gaat krijgen van een geïrriteerde gehoorgang.  Dit hoeft niets te maken hebben met het wel of niet goed......
 • Welke invloed heeft roken op duiken?
  'Niets is lekkerder dan een sigaretje na het duiken` Deze uitspraak hoor je toch met regelmaat aan de waterkant. Ook niemand kijkt vreemd op van nog even snel een sigaretje roken voor je gaat duiken. Hoewel roken steeds meer in het verdomhoekje komt, zijn er nog veel mensen die het niet kunnen laten.......
 • Ik ga even lekker een warme douche nemen!
  Na een koude duik is het natuurlijk heerlijk om een warme douche te nemen. Maar is dat wel zo verstandig? Tijdens de eerste lessen die je krijgt voor je OWD word je al verteld dat het beter is niet te heet te douchen na het duiken of je lichamelijk extra in te spannen. Wat is de gedachte hierachter eigenlijk? ......
 • Medisch Actueel

  De laatst toegevoegde items op Medisch

  • Neusspray
   Voor mijn neusslijmvliezen gebruik ik dagelijks Fluticason Actavis 50 microgram per dosis. Kan ik dit blijven gebruiken tijdens mijn 6 maanden op Bonaire als ik vaak duiken ga maken?
   Daniel Groener ANTWOORD
   Fluticason neusspray is alleen op recept verkrijgbaar. Er zijn meerdere redenen om dit middel......
  • Navelbreuk
   Twee weken geleden ben ik met spoed geopereerd aan een navelbreuk. De operatie is prima verlopen en ook het herstel loopt voorspoedig. Als dwingend advies heb ik meegekregen de eerste 3 weken niet te fietsen en de eerste 5 weken niets zwaarder dan 5 kg te tillen. Uiteraard valt duiken dan volledig af. Mijn......
  • Hepatitis B
   Als een duikleerling hepatitis B heeft, wat betekent dit dan voor een introduik? Daarmee bedoel ik de apparatuur, zwembad etc? Ik heb eigenlijk geen idee, in de wiki staat alleen via bloed en vocht overdraagbaar. We gebruiken spullen van een duikvereniging dus ik wil geen risico lopen.
   Een duikinstructeur......
  • Cyclezine
   Binnenkort verblijf ik een weekje op een liveaboard. Ik heb vernomen dat het middel cyclezine goed werkt tegen zeeziekte. Is dit het beste middel en is het veilig om daarmee te duiken?
   Chris Brans ANTWOORD
   Cyclizine is een middel dat in de meeste gevallen prima werkt tegen zeeziekte. Het is wel aan te bevelen......


Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer