Medisch - Alles over de duiksport lees je in Duiken! Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft iedere maand in Duiken antwoord op duikmedische vragen.

Overgang en opvliegers

01-12-12

Sinds twee jaar ben ik in de overgang en heb ik veel last van opvliegers. Tijdens het duiken heb ik nog nooit een opvlieger gehad, maar vraag me toch af of het een belemmering kan vormen.  

ANTWOORD:

Ongeveer 75% van de vrouwen heeft last van opvliegers in de overgang. Tijdens een opvlieger lijken bloedvaten onder de huid zich plotseling te verwijden. Hierdoor neemt de bloedstroom toe en wordt de huid warm en rood, met name de hals en het hoofd doen mee. Hevige transpiratie kan het gevolg zijn. Deze aanvallen duren van een halve tot enkele minuten. Na de aanval kunnen er koude rillingen ontstaan. Tijdens het duiken kan dit, evenals boven water, vervelende gevoelens geven. Bij forse transpiratie kan er veel vochtverlies zijn en dat kan er voor zorgen dat de hydratietoestand van het lichaam verminderd. Ook is een keer beschreven dat iemand een paniekaanval onder water kreeg tijdens een opvlieger. Maar in de meeste gevallen kan het geen kwaad. Kortom, veel duikplezier met of zonder opvliegers.

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel
Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer