Medisch - Alles over de duiksport lees je in Duiken! Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft iedere maand in Duiken antwoord op duikmedische vragen.

Medische verklaring

01-06-12

 

Het afgelopen jaar kwam een man (55) bij mij voor duikles. Drie maanden daarvoor had hij een hartaanval gehad, maar hij had een verklaring van zijn arts dat hij mocht duiken, niet dieper dan 12 meter. Vandaag had ik een man (47) die in 2011 een herseninfarct heeft gehad, voor een introductieduik. Ook hij kwam aan met een medische verklaring dat hij mocht duiken, maar niet dieper dan 20 meter. Hadden de betreffende artsen deze verklaring mogen afgeven en waarom geven ze een dieptelimiet? Je bent fit om te duiken of je bent het niet? Wat raad je mij aan om in zulke gevallen te doen? 
Bas Harts - Bahia Apartments & Diving  

 
ANTWOORD:  
Er zijn voldoende duikinstructeurs die meer verstand hebben van duikgeneeskunde dan de doorsnee dokter. Echter het blijft wel van belang dat de arts uiteindelijk degene is die het duiken adviseert of ontraadt. Het is niet voor niks dat de stichting Scott Haldane Foundation al vele jaren pleit voor een adequate duikmedische opleiding voor artsen die duikmedische keuringen doen. In sommige gevallen is een dieptelimiet raadzaam. Na een herseninfarct is het advies niet meer te duiken door een grotere kans op decompressieziekte. Na een hartinfarct zijn de algemene toestand en de conditie van belang. Als die geen problemen opleveren dan zou ik hem meenemen na tekenen van een vrijwaring. Neem bij twijfel contact op met een duikmedisch arts via www.mijnduikerarts.nl.  

Meer over dit onderwerp:
Column Menno Gaastra: De medische verklaring 

 

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel


Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft iedere maand in Duiken antwoord op duikmedische vragen.

Medische verklaring

01-01-10
Vandaag bezocht ik de huisarts. Op een invulformulier met medische duikvragen moest ik namelijk ‘ja’ antwoorden op de vraag ‘Gebruik je medicijnen op recept?’. De huisarts wilde niets tekenen, omdat hij zegt dat ik bij een keuringsarts moet zijn. Een andere arts uit dezelfde praktijk tekende wel de verklaring van mijn schoonvader. Nu weet ik niet zo goed wat ik doen moet. De medicijnen die ik slik zijn Nortilen. Dit valt onder de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Ze zijn niet voorgeschreven voor die doeleinden, maar voor chronische hoofdpijn!
Sascha Schaap

ANTWOORD

Ik denk dat het een goede zaak is dat je huisarts zijn of haar beperkingen erkent als het gaat om duikmedische zaken. Met name als er medicatie in het spel is. Via de website www.duikgeneeskunde.nl vind je een lijst met artsen die een speciale training hebben gehad in duikmedische zaken. Het lijkt mij verstandig met een van hen een afspraak te maken.

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel
Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer