Medisch - Alles over de duiksport lees je in Duiken! Menno Gaastra, duikmedisch arts en medisch directeur DAN Europe Nederland, geeft iedere maand in Duiken antwoord op duikmedische vragen.

Herseninfarct

01-01-10
In juni 2005 heb ik een CVA gehad, gelukkig een lichte. Het was een herseninfarct in de haarvaten van de rechter-­hersenstam. Is het verstandig om weer te gaan duiken? Ik gebruik eenmaal per dag carbasal ca card sdz 100 mg. bloedverdunners en tweemaal per dag gemfibrozil sandoz 600 mg. ta cholesteroltabletten.
Dick Koers

ANTWOORD

Bij een cerebrovasculair accident (CVA) is er schade opgetreden aan het hersenweefsel. Bij zo’n herseninfarct sterft het gebied af wat niet van bloed wordt voorzien. Als dit kleine gebieden betreft, kan de functie van dat aangedane gebied zich weer herstellen. Echter, er blijft altijd een litteken ­aanwezig. Dit litteken is toch gevoeliger voor stikstofverschillen, met name omdat zenuwweefsel snel stikstof opneemt. Het advies is na een herseninfarct niet meer te duiken. De medicijnen die je gebruikt, zijn niet het probleem, maar in het getroffen gebied van de hersenen kunnen sneller problemen ontstaan waarbij in het ergste geval uitgebreidere uitval kan optreden.

Reageer op dit artikel

Afzender:

Uw waardering

Bericht:

 


Reacties op dit artikel
Klik hier om je in te schrijven
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer