En toen was het grote moment daar. Alsof we voor Olympisch goud gingen was iedereen om 20:00 gaan slapen, hadden we allemaal onze vers gewassen IDC-shirtjes aan en waren we voor het eerst veel te vroeg bij de duikschool. Eerst moesten we een duiktheorie- en standards examen afleggen. Die duiktheorie zit inmiddels echt wel in je hoofd en de PADI standards kun je opzoeken, maar de moeilijkheid zit hem in het heel precies lezen van de vragen. 

 

Tijdens de IDC ging alles perfect, maar op de een of andere manier had Anika voor 1 van de toetsen dit keer net een fout teveel. En wat baal je dan. Dat is niet de start die je wilt. Gelukkig was ze niet alleen en was nu het belangrijkste om te focussen op het onderdeel: skills in het beschutte water.

 

Groepsfoto!

Wat ons erg heeft geholpen met het oefenen van onze skills is het IDC Training YouTube Kanaal van onze Course Director Marcel van den Berg. Hier vind je veel IDC skill circuit en IDC presentatie video’s die je perfect uitleggen hoe de duikskill moet worden gebriefd en uitgevoerd. Anika moest een duikfles losmaken en weer bevestigen onder water. De herkansing was hier gelukkig niet nodig. Kees had het klaren van een volledig volgelopen masker en ook dat ging vlekkeloos. Daarna volgde nog een skill circuit en kon het voorbereiden voor de volgende en de meest spannende dag beginnen.

Anika begon ‘s ochtends met een presentatie over hoe duikongevallen meestal ontstaan; het niet goed inschatten van de situatie of onwetendheid. Beiden zijn in principe niet nodig. Kees had tijdens de klaslokaal presentatie een onderwerp naar zijn hart; Project Aware. Dat koraalriffen moeten worden beschermd en kunnen worden beschouwd als de regenwouden van de zee. Na de presentaties was het tijd voor Anika’s herkansing. Dat niemand deze ooit zou falen voerde de druk nog wat meer op. Met bibberende handjes leverde ze het antwoordenvel in. Ze had alles nog eens drie keer nagekeken en was er eigenlijk zeker van dat het zou moeten kloppen. Maar toch, het idee dat het hierna over zou kunnen zijn.. Supereng. Gelukkig kreeg ze gelijk, 100%! Na een vreugdendansje met haar lotgenootje en Marcel, die nu eindelijk kon stoppen met ijsberen, gingen we door naar het PADI IE open water gedeelte.

Anderen lezen ook:  De Groene Heuvels

 

Koh Tao, wat een prachtige vakantieplek!

Best wel indrukwekkend om met 20 verschillende duikscholen en 100 mede wanna be instructors naar de baai te varen waar het allemaal ging gebeuren. De omstandigheden waren perfect voor winst; een zonnetje, weinig golven en genoeg peptalk van iedereen die bij je in de buurt stond voor dat Rocky gevoel. Het was al snel onze beurt. Eerst voerden we het redden van de bewusteloze duiker op het wateroppervlak uit en daarna was het tijd voor de open water skills. Na het klaren van een volledig volgelopen masker en het gebruiken van een hefballon, zat het er voor Anika op. Kees liet zijn studenten in een rechte lijn navigeren en gelukkig konden zij precies voor het koraal omkeren. Daarna werd afgerond met een keurige ‘denk eraan dat je niet met je armen zwaait tijdens het hoveren’ en was het tijd voor de debriefing.

  

Geslaagd! Kees van Hal (links) geslaagd voor zijn duikinstructeur diploma PADI-IDC

Het bleef toch nog best spannend tot het einde, ‘heb ik echt wel alle problemen gezien en gecorrigeerd?’. Ja dus! Grote vreugde en een ‘ssssttttt’ omdat nog niet alle cursisten hun oordeel hadden ontvangen. Maar ook gemengde gevoelens, omdat het nu voorbij was en we echt kunnen en gaan werken nu. ‘We are PADI Diving Instructors! Who wants to learn how to dive??’ Maar eerst nog bedenken waar we dit precies gaan doen en tot de tijd dat we daaruit zijn, zoveel mogelijk ervaring opdoen. We springen graag met je in het diepe (eerst tot max. 12 meter en daarna tot 18 meter, maar als je Advanced doet, er zijn ook specialties..).

Anderen lezen ook:  Mijn duikavontuur als vrijwilliger

 

De geslaagde duikinstructeurs van de Nederlandse PADI-IDC cursus in Koh Tao, Thailand